"Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen"Fragment uit artseneed van de KNMG

Nascholing - Zorg die (niet) werkt bij stress, burn-out, depressie en SOLK

test

Doelgroep Bedrijfsartsen
 
Datum Dinsdag 26 september Nijmegen
Woensdag 11 oktober Amsterdam (volgeboekt)
Donderdag 2 november Zwolle
Woensdag 15 november Breda
Donderdag 30 november Utrecht

 
Tijdstip 16.00 - 20.30 uur
(inloop vanaf 15.30 uur)
Kosten € 295 pp | Gratis voor NVAB-leden en arts-verwijzers van Ergatis en Sitagre
 
Accreditatie
 
4 punten/uren aangevraagd
 
Aanmelden Via bijgaande link naar website o.v.v. naam, contactgegevens en de gewenste datum/locatie

De volgende onderwerpen zullen aan bod komen

  • Diagnostiek en (over)behandeling op de glijdende schaal van stress, overspanning, burn-out, angst en depressie
  • Overeenkomsten en verschillen tussen spanningsklachten en SOLK
  • Positieve gezondheid en eigen regie bij behandeling
  • De (on)zin van runningtherapie en mindfullness

Inhoudelijke opzet van de nascholing

We leven in een steeds ingewikkelder maatschappij met toenemende spanningen tussen culturen. Onze dienstensector verwordt steeds meer tot een kenniseconomie waarin het primair draait om informatieverwerking. Niet alleen op ons werk maar ook privé staan we altijd aan en draait ons brein overuren. Onze lichamelijke activiteit blijft achter en raakt sneller ontregeld. Behandelaren komen soms in de knel met de vergoedingsregels van de zorgverzekeraar waardoor de diagnose met de beste bedoelingen wat zwaarder wordt gemaakt om toch hulp te bieden. De GGZ kan de toeloop van mensen met psychische problemen niet meer aan. Er moet dus wat gebeuren want op deze manier lopen we vast. Het kan niet zo zijn dat we allemaal psychisch ziek zijn. Wat is normaal en hoe houden we ons staande in dit tijdperk? Als bedrijfsarts, verzekeringsarts of binnenkort wellicht arbeidsarts hebben we een belangrijke rol bij het signaleren, beoordelen, voorlichten, interveniëren en begeleiden van mensen die door wat voor reden ook dreigen uit te vallen met milde klachten of juist zwaardere psychopathologie.

Maar hoe weeg je deze klachten op de glijbaan van stress, overspanning, burn-out, angst en depressie? Wat werkt wel en wat niet?

In deze nascholing krijgt u als bedrijfsarts vanuit verschillende perspectieven handvatten aangereikt voor de aanpak van dit soort casuïstiek. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de actuele inzichten rond het concept Positieve gezondheid van Machteld Huber en de KNMG visie Zorg die werkt.

De nascholing wordt vanuit Ergatis verzorgd door Desiree Wierper, medisch directeur/verzekeringsarts Ergatis, Bram Bakker, medisch directeur/psychiater Sitagre, Koen de Jong, oprichter Sportrusten en Jim Faas, jurist/verzekeringsarts en erelid NVVG.

Leerdoelen nascholing

Aan het einde van de nascholing kan de bedrijfsarts:

  • Beter situaties van psychische overbelasting beoordelen
  • Beter onderscheid maken tussen spanningsklachten en SOLK
  • Beter voorkomen van (over)behandeling
  • Beter activeren van eigen regie bij verbetering van psychische belastbaarheid

Accreditatie aangevraagd bij het Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg).

Dienstenoverzicht

De dienstverlening van Ergatis bestaat uit de volgende arbeidsgerelateerde medische expertises: Arbeidsgeneeskundige diagnostiek van gezondheidsklachten Dit product wordt ingezet voor de aanpak van problematisch ...

Meer informatie

Over ons

Ergatis is een Medisch Expertise Centrum op het gebied van Arbeid en Gezondheid. Wij zijn gespecialiseerd in het beoordelen van gezondheidsklachten en medische beperkingen van mensen die langdurig ziek en ...

Meer informatie

De website www.ergatis.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.