"We maken altijd de vertaalslag naar werk en benutting van arbeidsmogelijkheden"Kernwaarde van Ergatis

Leefstijl belastbaarheidsonderzoek (LBO)

Wat is een leefstijl belastbaarheidsonderzoek?
Een leefstijl belastbaarheidsonderzoek is een onderzoek naar de relatie tussen belastbaarheidsproblemen en leefstijlfactoren. Het brengt de huidige fitheid en vitaliteit in kaart en inventariseert knelpunten en verbetermogelijkheden op het gebied van conditie, werk/prive-balans, voeding, zingeving, bewegen, middelengebruik, slaap, schermtijd en ontspanning. Veel gezondheidsklachten worden namelijk veroorzaakt of in stand gehouden door een niet optimale voeding of leefstijlkeuzes die vaak al jaren een (onbewust) vast patroon vormen in het dag- en weekritme. Veel van deze gezondheidsklachten en aandoeningen behandelen we nu vaak met medicatie. We weten inmiddels ook dat een verandering van leefstijl kan leiden tot een vermindering of zelfs verdwijnen van de aandoening. 

Waarom wordt er een leefstijl belastbaarheidsonderzoek uitgevoerd?
Als mensen zich gezonder voelen zijn ze meer tevreden met hun leven en functioneren ze beter. Een gezonde leefstijl is dus van groot belang. Fitheid en vitaliteit dragen bij aan een goede natuurlijke weerstand tegen ziektes en aan een grotere mentale weerbaarheid voor stress. Leefstijl is daarmee van invloed op de fysieke en psychische belastbaarheid. Het doel van het onderzoek is betrokkene inzicht te geven, te adviseren en meer regie te geven over de eigen gezondheid en welzijn door klachten te verminderen en vitaliteit te vergroten. Niet alleen levert dit gezondheidswinst op maar ook draagt dit bij aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers. De focus verschuift van “ik ben ziek en de dokter moet mij beter maken” naar “hoe zorg ik zelf dat ik vitaal blijf.”

Hoe lang duurt een leefstijlbelastbaarheidsonderzoek?
Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. 

Hoe wordt een leefstijlbelastbaarheidsonderzoek uitgevoerd?
Een leefstijl belastbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd door een sportarts in combinatie met een psycholoog. Het onderzoek bestaat uit een gesprek, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en diverse testen (o.a. een submaximale inspanningstest passend bij de conditie) en metingen (o.a. bloeddruk, vetpercentage). Voorafgaand aan het onderzoek ontvangt betrokkene een digitale vragenlijst om in te vullen die het onderzoek bij Ergatis ondersteunt. De uitkomsten en adviezen van de leefstijl belastbaarheidsonderzoek worden met betrokkene besproken en vervolgens ontvangt betrokkene een afschrift van de rapportage. Hierna heeft betrokkene zelf de instrumenten in handen om te werken aan leefstijl, gezondheid en fitheid en duurzame inzetbaarheid. 

Vraag hieronder een vrijblijvende offerte voor het verkrijgen van duidelijkheid over de mogelijkheden en beperkingen van uw werknemer.

Dienstenoverzicht

De dienstverlening van Ergatis bestaat uit de volgende arbeidsgerelateerde medische expertises: Arbeidsgeneeskundige diagnostiek van gezondheidsklachten Dit product wordt ingezet voor de aanpak van problematisch ...

Meer informatie

Over ons

Ergatis is een Medisch Expertise Centrum op het gebied van Arbeid en Gezondheid. Wij zijn gespecialiseerd in het beoordelen van gezondheidsklachten en medische beperkingen van mensen die langdurig ziek en ...

Meer informatie

De website www.ergatis.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.